Öppettider fysisk butik denna vecka onsdag 4/9 kl. 12-17, torsdag 5/9 kl. 12-18. Möten övriga tider efter överenskommelse

Att köpa och sälja begagnat

Peter GustafssonSka man köpa begagnade fotoartiklar från en fotohandlare eller direkt av en privatperson? Och hur gör man om man vill sälja eller byta något? Peter Gustafsson, Leica Stockholm förklarar skillnaden samtidigt som han reflekterar rent allmänt över begagnade Leica-artiklar.

– Att köpa begagnade fotoartiklar handlar väldigt mycket om varje enskild artikel. Hittar man något man är intresserad av och vill ha spelar det kanske mindre roll om säljaren är en fotoaffär eller en privatperson. Det man ska tänka på före köpet är hur skicket är på den artikel man avser köpa samt om priset känns rätt. Till detta kommer sedan skillnaden att en seriös fotohandlare oftast lämnar garanti på det man köper. Just garantin kan vara viktig och ger en extra säkerhet för köparen. Vi på Leica Stockholm lämnar tre månaders garanti på begagnade artiklar.

Om vi börjar med priset. Hur kan man avgöra om priset är rätt?

– De fotohandlare som säljer och köper begagnade artiklar har den erfarenhet som krävs för att kunna bedöma vad som är rätt pris. Det behöver i och för sig inte betyda att köparen är överens om att priset är rätt, men min erfarenhet säger mig att de flesta handlare i Sverige gör liknande bedömningar. Köper man från en privatperson finns det oftast möjlighet att diskutera priset. Generellt sett ska det kosta något mindre att handla privat eftersom det inte medföljer någon garanti på det man köper. En annan skillnad är att handlaren, i alla fall vi på Leica Stockholm, väldigt ofta har gått igenom artikeln noggrant, kanske till och med skickat den på kontroll och service, innan den säljs. Det är en merkostnad som vi har jämfört med en privatperson, men så kan vi också lämna tre månaders garanti på det vi säljer. För något äldre artiklar är detta viktigt. Dessutom ska tilläggas att vi alltid kontrollerar att det vi byter in eller köper inte är anmält som stulet. Och sist men inte minst, vårt försäljningspris inkluderar även moms som vi måste betala på den marginal vi har på den försålda varan.

Hur är det om man vill sälja eller byta någon artikel? Fotohandlare eller privat?

– Fotohandlare som hanterar begagnat är alltid öppna för ett byte. Dock måsta man tänka på att artiklar från tillverkare som handlaren inte säljer är mindre intressanta. På Leica Stockholm är vi främst intresserade av begagnade Leica-artiklar vid byte till något nytt ur Leicas sortiment. Vill man byta privat finns det webbsajter som Fotosidan och Blocket. Där, och på Tradera, kan man också sälja rakt av utan byten. För oss som handlare är det svårare att enbart köpa utan byte. Men har man någon Leica-artikel som är extra intressant för oss kan vi köpa. Alla är välkomna att att fråga.

Skicket är naturligtvis viktigt och avgörande för priset. Fotohandlare har en speciell skala som beskriver skicket, eller hur?

– Precis! Den finns här på Leica Centers webbsajt. Den är en vedertagen standard i fotobranschen och används av de svenska handlare som har butiker. Privatpersoner kan också använda sig av skalan, men som köpare ska man då vara något försiktig i sina antaganden. Bäst är att själv titta på de artiklar man är intresserad av före köpet. Eller se till att man exempelvis genomför köpet med ett Blocket-paket så att man kan returnera varan ifall man inte anser att skicket är det som utlovats.

Leicas produkter har ett rykte om sig att ha lång livslängd. Stämmer det?

– Absolut! Vi säljer begagnade Leica-artiklar som är från 1930-talet. Det fina med framförallt Leicas M-kameror är att de har samma objektivfattning i dag som då. Ett objektiv från 1954 passar på en modern digital Leica, och ett modernt objektiv fungerar utmärk på en analog Leica M2, M3, M4 och så vidare.

Är de gamla objektiven lika bra som de nya?

– Ja och nej. Om vi börjar med varför de inte är lika bra så är det naturligtvis på det viset att tillverkningstekniken har förbättrats och utvecklingen har fortsatt genom åren. Det vore ju konstigt i fall ett objektiv tillverkat 2017 inte hade vissa fördelar över motsvarande objektiv tillverkat 1965. I dag används asfäriska linser och flytande linselement och objektiven har blivit mer anpassade till de sensorer som nu används i stället för film. Men det finns många som uppskattar den speciella karaktär som många äldre objektiv ger, eller som fortfarande föredrar film före digital teknik. Sammantaget gör detta att intresset för äldre optik är stort, vilket naturligtvis bidrar till att värdet på begagnade Leica-objektiv är bra.

Hur är det med begagnade Leica-kameror? Är de lika efterfrågade som objektiven?

– Ja, speciellt M-modellerna är efterfrågade. Allt ifrån de analoga M2- till M7-modellerna samt naturligtvis också de digitala kamerorna. Det finns fortfarande ett intresse för att fotografera analogt, det vill säga med film, och för det ändamålet är analoga Leica-kameror utmärkta redskap. Lägg till detta att Leica fortfarande erbjuder service på sina analoga kameror. Det är inte många tillverkare som tar emot kameror från 1950- och 1960-talet, men det gör Leica. Detta ger en säkerhet när man köper begagnade Leica-kameror. Det finns service och fortfarande reservdelar till merparten av kamerorna. Det kan man inte säga om alla märken, vilket är viktigt att tänka på om man står i begrepp att köpa en begagnad, analog kamera. Finns det inte reservdelar kan glädjen bli kortvarig.

# # #

Standardvy | Byt till Mobil vy